Μια νυχτιάτικη βόλτα μεσ' το κέντρο της πόλης

Σε μια νυχτιάτικη βόλτα μεσ' στο κέντρο της πόλης,

ένας ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, φτυστός ο Κώνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος, με αρκούντως σοβαρό κουστούμι συνδιαλέγεται στο τηλέφωνο με ύφος σοβαρό σαν η διαχείριση ενός ψιλικατζίδικου να είναι ίσης σημασίας με τη διακυβέρνηση μιας χώρας. Διατάζει έναν φανταστικό υπάλληλο να πουλήσει φανταστικές μετοχές, ή να διαπραγμευτεί, άλλοτε σκληρότερα και άλλοτε μαλακότερα με τους υπαρκτούς δανειστές.

Στο πεζοδρόμιο, ένας άστεγος προχωρά αργά, ασθμαίνοντας και σέρνοντας, μαζί με τα  βήματά του, μια κουβέρτα που περιέχει πάνω - κάτω όλη την περιουσία του. Με βλέμμα σκυφτό, σαν το ηθικό του, αναζητά ένα προσωρινό καταφύγιο, μια γωνιά προστασίας από την επιθετικότητα του καιρού και της αδιαφορίας.

Απέναντι, μια γυναίκα, γύρω στα πενήντα, με γυαλιστερή γούνα, έντονο μακιγιάζ και μαλλί κομμωτηρίου, φοράει καλτσόν που αποκαλύπτει τα -σχετικά καλλίγραμμα- πόδια της. Προσπαθεί  να ανακτήσει κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος, αγωνίζεται να γυρίσει πίσω το χρόνο. Μα μάταια.

Πιο κάτω, μια φωτεινή περιγραφή ενημερώνει το περαστικό κοινό ότι οι θέσεις πάρκινγκ στο Κοιμητήριο είναι πολύ περισσότερες από αυτές στον Καρέα, οι οποίες με τη σειρά τους αφήνουν κατά πολύ πίσω τις θέσεις πάρκινγκ στη Νέα Ελβετία. Περιμένουν εκείνους που έχουν τη χρηματική δυνατότητα να διασφαλίσουν την ταχύτερη ανακούφιση της αβεβαιότητας και του άγχους που προκαλεί η αέναη αναζήτηση.

Στους γύρω δρόμους, ακούγονται θόρυβοι μηχανών των αναποφάσιστων ντελιβεράδων που κοντοστέκονται στις διασταυρώσεις. Διστάζουν και ελέγχουν ξανά το χαρτάκι με τη διεύθυνση της παραγγελίας, σκεπτόμενοι ταυτόχρονα το πρόσφατο θάνατο του κούριερ συναδέλφου τους  λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασίας.

Σε μια νυχτιάτικη βόλτα στο κέντρο της πόλης , ένα λάθος παρκάρισμα στο Παγκράτι προκαλεί σύγχιση και αβεβαιότητα στην Ηλιούπολη.

Η θεωρία του χάους των μεγαλουπόλεων.



Comments