Η Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη

Η Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη είναι μια πόλη, όπως πάντα, πολύβοη.
Είναι μια πόλη στολισμένη, γεμάτη φώτα και λαμπιόνια.

Στους τεράστιους δρόμους της βλέπεις, παντού ανθρώπους να περπατάνε βιαστικοί γεμάτοι σακούλες και αδιαφορία. Ανθρώπους που στα πρόσωπά τους ζωγραφίζεται ένα τεράστιο, ψεύτικο χαμόγελο. Ανθρώπους που θέλουν να δείχνουν ευτυχισμένοι μιας και έρχεται Χριστούγεννα, ανθρώπους, που προσπαθούν να ξεχάσουν. Βλέπεις και άλλους ανθρώπους, στην Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη: ανθρώπους χωρίς ψεύτικα χαμόγελα, ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχάσουν. Ανθρώπους που δεν κρατάνε σακούλες, αλλά σκεπάζονται με αυτές για να μην κρυώνουν. Ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο.

Στα μικρά μαγαζιά, τις μέρες του Δεκέμβρη, βλέπεις τεράστιες λαμπερές πινακίδες κάθε χρώματος μέγεθος και σχήματος. Μπερδεύονται όλες μαζί και δημιουργούν μια ετερόκλητη, υπερβολική πανδαισία έντονων χρωμάτων. "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ", "ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ", "ΟΛΑ 50% ΚΑΤΩ". Οι κάτοχοι των μαγαζιών αυτών, προσπαθούν να υποδεχτούν τους πελάτες τους με χαμόγελο, αλλά μέσα τους αισθάνονται σκατά, γιατί ξέρουν ότι μετά το τέλος του Δεκέμβρη, λίγα είναι τα μαγαζιά που θα συνεχίσουν να υποδέχονται πελάτες. Λίγα είναι τα μαγαζιά που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Στα σπίτια της Αθήνας τις μέρες του Δεκέμβρη, βλέπεις φώτα και ανθρώπους να στολίζουν, γεμάτοι χαρά και προσμονή για τις μέρες των Χριστουγέννων. Ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή σαν διαφορετική, ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την υπόλοιπη χρονιά. Σε άλλα σπίτια όμως, τις μέρες του Δεκέμβρη, βλέπεις ανθρώπους που δεν στολίζουν, γιατί δεν έχουν κάποιον να δει το σπίτι τους στολισμένο. Στην Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη, βλέπεις και σπίτια με φώτα σβηστά, γιατί κανείς δεν μένει σε αυτά.


Υπάρχουν βεβαίως και άλλα, αξιοθέατα, στην Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη: υπάρχουν τεράστια κτίρια, με τεράστιες φωτεινές πινακίδες, ναοί αγοραπωλησιών, που στο εσωτερικό τους μπλέκονται όλων των ειδών οι άνθρωποι. Είναι κτίρια ψυχρά και άψυχα, όπως λίγοι από τους επισκέπτες τους, που και αυτοί με τη σειρά τους, τριγυρνάνε με τεράστιες σακούλες και ψεύτικα χαμόγελα. Είναι άνθρωποι που δεν ξεχνάνε γιατί δεν θέλουν να ξεχάσουν. Είναι οι άνθρωποι που φταίνε.

Είναι και άλλοι που τριγυρνούν στην Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη: είναι άνθρωποι χωρίς σακούλες, άνθρωποι χωρίς ψεύτικα χαμόγελα, αλλά και χωρίς αδιαφορία. Είναι άνθρωποι που δεν ξεχνάνε, γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν. Άνθρωποι που δεν κοιμούνται, όχι επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή δεν θέλουν να κοιμηθούν. Άνθρωποι που κρατούν ζωντανό το πραγματικό νόημα της Αθήνας των ημερών του Δεκέμβρη.


Η Αθήνα τις μέρες του Δεκέμβρη, λοιπόν, είναι όπως είναι η Αθήνα πάντα: ζεστή απ'έξω, μα κρύα, πολύ κρύα από μέσα.

Comments

  1. Δε τη ξέρω την Αθήνα τόσο καλά..αλλά ξέρω αρκετούς από τους τελευταίους, ευτυχώς

    ReplyDelete

Post a Comment