Έξω από το παράθυρο

Μερικές φορές, κάθομαι με τις ώρες και κοιτάω έξω από το παράθυρό μου.
Τότε είναι που σκέφτομαι ότι είναι πολλοί εκείνοι που κοιτάνε έξω από τα παράθυρά τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που κοιτάνε έξω από το παράθυρό τους και βλέπουν έναν κόσμο που δεν είναι δικός τους, έναν κόσμο ξένο και απλώς κάθονται και τον παρακολουθούν αμέτοχοι. Πολλοί από αυτούς  πιστεύουν ότι δεν ανοίκουν εκεί, ότι δεν πρέπει να μπλέκονται με τον κόσμο έξω από το δικό τους παράθυρο. Ίσως όλοι αυτοί να είναι απογοητευμένοι με τον κόσμο έξω από το παράθυρό τους. Ίσως απλώς και να βαριούνται.

Άλλοι πάλι, έξω από το παράθυρό τους βλέπουν έναν κόσμο που αλλάζει, ανακαλύπτουν σε αυτόν κάτι διαφορετικό κάθε μέρα, μια διαφορετική λεπτομέρεια, ένα διαφορετικό πράγμα που τους κάνει χαρούμενους και τους γεμίζει.

Άλλοι, αντιμετωπίζουν το παράθυρο σαν έναν ακόμη πίνακα, σαν μια στάσιμη εικόνα, ένα ζωντανό background στον τοίχο τους. Δεν πολυνοιάζονται για το παράθυρό τους: για αυτούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα διακοσμητικό στοιχείο.

Άλλοι, έξω από το παράθυρό τους, βλέπουν έναν κόσμο άσχημο, βλέπουν δυστυχία. Βλέπουν έναν κόσμο που πάει από το κακό στο χειρότερο, που καταστρέφεται και φθείρεται μέρα με την μέρα. Τα βλέπουν όλα αυτά, στενοχωριούνται και αποστρέφουν γρήγορα το βλέμμα τους.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν δει ποτέ έξω από το παράθυρό τους με τα ίδια τους τα μάτια. Ίσως δηλαδή και να βλέπουν, μα δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν, ή βλέπουν μόνο ό,τι θέλουν να δουν. Βασίζονται μόνο σε αυτά που τους λένε άλλοι ότι βλέπουν έξω από τα δικά τους παράθυρα. Ίσως αυτοί να είναι ικανοποιημένοι. Ίσως και όχι.

Είναι λοιπόν πολλοί αυτοί που κοιτάνε έξω από το παράθυρό τους.
Κοιτάνε τον ίδιο κόσμο που αλλάζει, περνάει, εξελίσσεται. Κοιτάνε τον ίδιο κόσμο που αλλάζει και άλλοι τον βλέπουν να ανθίζει, να ευημερεί, να βελτιώνεται. Άλλοι να σαπίζει, να φθείρεται, και να γεμίζει δυστυχία.

Υπάρχουν όμως και ελάχιστοι άνθρωποι οι οποίοι δεν κοιτάνε έξω από το παράθυρό τους:
έχουν βγει έξω από σπίτι τους και κάνουν τον κόσμο να αλλάζει.
Άλλοι τον βελτιώνουν και άλλοι τον κάνουν να σαπίζει.

Comments